Marhahúsgolyó

2018. augusztus 28. |

Összetevők

  • 500 g marhahús (5% alatti zsírtartalom)
  • Kosárba 100 g bulgur
  • 1 fej vöröshagyma
  • Kosárba gyros fűszerkeverék
  • Kosárba
  • Kosárba bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl natúr joghurt
  • kigyóuborka
  • olívaolaj
  • 2 csipet friss kapor
  • Kosárba kókuszzsír
A Kosárba-ral jelölt termékeket egy kattintással a kosárba teheted!

Görögös ízvilágú marhahúsgolyó bulgurral tálalva és amitől igazán szuper lesz, hogy a végén megkoronáztuk egy kis friss tzatzikivel.

Marhahúsgolyó bulgurral és tzatzikivel elkészítése:

A főzést kezdjük azzal, hogy vegyünk egy vöröshagymát, hámozzuk meg és aprítsuk fel, amilyen apróra csak tudjuk, akkor a legjobb, ha szinte krémessé válik. Ezt a felaprított hagymát sózzuk meg egy nagy csipet sóval és 1-2 percig hagyjuk állni. A húst tegyük egy tálba és szórjuk meg körülbelül egy evőkanál gyros fűszerkeverékkel, ami ne tartalmazzon cukrot és ízfokozót. Ezután  tegyük a húsra a már besózott vöröshagymát. Kézzel jó alaposan dolgozzuk össze, majd formázzunk belőle kis golyócskákat. Egy serpenyőben hevítsünk kókuszzsírt, de csak keveset, egy evőkanálnyi bőven elég. Amikor felforrósodik, dobjuk bele a golyócskákat és süssük meg annyira, hogy mindenhol megpiruljanak, ropogósak legyenek, de azért szaftosak maradjanak.  Ezt onnan fogjuk látni, hogyha megnyomjuk kicsit a húst, akkor jön belőle egy kis szaft. Természetesen azt is tartsuk szem előtt, hogy a kókuszzsír ne égjen meg, hiszen akkor szinte olyan egészségtelen lesz, mint a transzzsírok. Sütés közben egyszer fedjük le egy fedővel egy kevés ideig, körülbelül 1 percig, hogy biztosan átsüljenek. Természetesen, aki rózsaszínebben szereti az kihagyhatja ezt a lépést.

marhahúsgolyók
Figyelj oda, hogy a marhahúst vedd ki körülbelül 1 órával sütés előtt, így tényleg sokkal-sokkal szaftosabb lesz a végeredmény.
Miközben készül a hús, tegyük oda a bulgurt is főni, így tudjuk az időnket a leggazdaságosabban kihasználni.

A bulgurt jó alaposan mossuk le, hogy sokkal’’gurulósabbak” legyenek a szemek, majd tegyük egy főzőedénybe és öntsük fel dupla mennyiségű vízzel. Sózzuk meg ízlés szerint, majd fedjük le. Forrás után vegyük le a főzőlap hőfokát a lehető legalacsonyabbra és további 15-20 percet pároljuk, amíg teljesen megpuhulnak a bulgurszemek. Most már csak egyetlen része hiányzik az ételünknek, a tzatziki. Talán ez teszi igazán különlegessé ezt a receptet. Ehhez egy kígyóuborkát mossunk meg, vágjuk le a két végét és egy sajtreszelőn reszeljük le. Öntsünk rá egy doboz natúr joghurtot, de figyeljünk, hogy a lehető legkevesebb zsírt tartalmazza, körülbelül 1%-ot.  Sózzuk és borsozzuk, reszeljünk rá egy gerezd fokhagymát, és két nagy csipet apróra vágott kaprot. Keverjük jól össze és locsoljunk rá egy teáskanálnyi olívaolajat is, hogy finom selymes legyen az öntet.

Ezzel már meg is vagyunk a nagyon egyszerű, mégis izgalmas ételünkkel, ami garantáltan feldobja a diétátokat.

Diétában is fogyasztható étel.

Jó étvágyat!

Marhahúsgolyók bulgurral és tzatzikivel elkészítési ideje: 55 perc