Ázsiai pirított rizs marhahússal

2019. március 22. |

Összetevők

  • 200 g basmati rizs
  • 400 g darált marahús
  • Kosárba 30 g kókuszzsír
  • Kosárba 4 evőkanál szójaszósz
  • Kosárba chili
  • 3-4 cm friss gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 újhagyma
  • fél lime
  • Kosárba
  • (2 db tojás)
A Kosárba-ral jelölt termékeket egy kattintással a kosárba teheted!

Ez az egyik legfinomabb marhahúsból készült diétás étel, amiről okkal lehetne azt gondolni, hogy órákig tart elkészíteni, mert annyira különleges, de ezt rögtön meg is cáfolnám, mert csupán 30-40 perc alatt össze lehet dobni.

Legelőször tedd oda párolni a rizst másfélszeres mennyiségű vízben és egy nagy csipet sót is szórj bele. Amíg a rizs párolódik, addig hozzáláthatsz a hús elkészítéséhez. Ehhez a marhahúst egy evőkanálnyi kókuszzsíron pirítsd oda, hogy kapjon egy vékony kérget. Ezután jöhet hozzá egy kis darab, körülbelül 1-2 cm-es reszelt gyömbér, 1 gerezd reszelt fokhagyma és 2-3 evőkanálnyi szójaszósz, illetve egy kis csipet só.

ázsiai pirított rizs
Kevergetés nélkül kell megpirítani a marhahúst.

Kicsit forgasd össze, majd szedd ki egy tálkába. Ez idő alatt valószínűleg a rizs is elkészült. Ugyanabba a serpenyőbe, amiben a húst sütötted, tegyél még egy evőkanál kókuszzsírt s tedd rá a rizst. Most is az a lényeg, hogy kicsit megpiruljon a rizs, kapjon egy kis pörzsanyagot. Tehát ezt pár percig hagyd pirulni és ne kevergesd közben. Amikor látod, hogy kicsit kezd pirulni, akkor jöhet rá még egy darabka reszelt gyömbér, kevés chili, 1 gerezd reszelt fokhagyma, 1-2 felkarikázott újhagyma és még szójaszósz. Kevergesd jó alaposan össze, hogy a szójaszósz mindenhol körbeölelje a rizst.

Vigyázat isteni illatok fognak keringeni a konyhában.

Már csak az van hátra, hogy a megsütött húst is hozzáteszed és egy kis limelevet facsarsz rá. Ha rögtön elfogyasztod, akkor utolsó lépésben felvert tojást is forgathatsz bele, de ezt csak tényleg akkor, ha frissen elfogy, mert a tojás csak frissen finom benne.

ázsiai pirított rizs
Utolsó lépésben forgasd össze a marhahússal.
Jó étvágyat!
  1. A rizst párold puhára másfélszeres mennyiségű vízzel és egy nagy csipet sóval.
  2. Közben a marhahúst egy felforrósított serpenyőben egy evőkanál kókuszzsíron pirítsd meg.
  3. Locsolj rá 2-3 evőkanál szójaszószt és reszeld rá a gyömbér és a fokhagyma felét.
  4. Amint megpirult, szedd ki egy tálba.
  5. Ugyanebbe a serpenyőbe tegyél egy evőkanál kókuszzsírt és amint felforrósodott tedd rá a párolt rizst.
  6. Kicsit pirítsd oda a rizst.
  7. Jöhet bele a gyömbér és a fokhagyma másik fele, chili, 2 evőkanál szójaszósz, felkarikázott újhagyma és ha szükséges plusz só, de a szójaszósz sós, így nem biztos, hogy sóra szükség lesz.
  8. Pár percig kevergesd össze és öntsd bele vissza a marhahúst és facsard rá a lime levét.
  9. Utolsó lépésként forgathatsz bele 2 db felvert tojást, de ezt csak akkor, ha frissen meg is eszed.
Ázsiai pirított rizs marhahússal elkészítési ideje: 40perc